Ett drömspel

Ett drömspel

By August Strindberg

  • Release Date : 2013-10-15
  • Genre : Classics
  • FIle Size : 1.45 MB

Description

Ett drömspel Ett drömspel är en pjäs av August Strindberg från 1901. Pjäsen kan räknas till Strindbergs så kallade vandringsdramer och betraktas som föregångare till det expressionistiska dramat. I Ett drömspel kommer guden Indras dotter ned till jorden för att uppleva människornas livsvilkor.

I förordet skriver författaren:
"Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsbakgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. - Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag."

Strindberg själv kallade Ett drömspel för "mitt mest älskade drama, min största smärtas barn".

August Strindberg räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare. Under fyra decennier var Strindberg en dominerande gestalt i det litterära Sverige. Han var ständigt omdiskuterad och ofta involverad i personliga konflikter. Bland hans verk finns ett flertal romaner, noveller och dramer som räknas som klassiker inom svensk litteratur.

keyboard_arrow_up